Кам'янець-Подільська ЗОШ №7. На платформі Blogger.

14 березня 2014 р.

Шевченківські дні у ЗОШ №7


В історії кожного народу, серед її великих творців, є люди, імена яких оповиті невмирущою  любов’ю та славою. Таким самородком в українців є Тарас Григорович Шевченко, чия безсмертна спадщина – одна з найбільших вершин людського духу. Цього року 9 березня весь світ відзначав 200-річчя з дня народження видатного українського поета та громадського діяча. Не оминули своєю увагою цієї дати вчителі-філологи та учні нашої школи.
 Розпочала цикл заходів, приурочених річниці, Карпяк Ольга Юріївна уроком за поезією Т.Шевченка «Садок вишневий коло хати» у 5-Б класі, на якому учні мали змогу поринути у картини  довколишнього світу у поезіях Т.Шевченка, переглянути сучасний мультфільм та прослухати виконання пісні на слова поета. П’ятикласники виконували пейзажні поезії митця, малювали уявлені картини та порівнювали їх з оригінальним баченням Шевченка-художника.
Наступним був уже традиційний «Брейн-ринг» серед учнів 9-10 класів. Його підготувала Чепурняк Тетяна Олександрівна. У змаганнях взяли участь команди 9-Б, 9-В та 10 класів. Запекла боротьба за І місце точилася між 9-В та 10 класами, розрив був мінімальним і навіть довелося проводити додатковий тур, у якому визначився переможець – 10 клас. Проте головної мети заходу було досягнуто: учні повторили відомості про життя та творчість Т.Г.Шевченка, дізналися багато нового та відчули єдність командної гри.
Продовженням заходів став урок Матковської Тетяни В’ячеславівни у 9-В класі «Жіноча доля у творчості поета», на якому піднімалася досить серйозна і близька поетові проблема на прикладі поем «Катерина», «Наймичка» та «Марія». Дев’ятикласники висловлювали власні думки стосовно даної проблеми, аналізували ситуації та проектували їх на сучасне.
Узагальнити творчість митця намагалася вчитель-методист Атаманчук Аліна Іванівна на уроці «Світова велич Т.Г.Шевченка» у 9-Б класі. На уроці учні доводили світове значення творчості Т.Г.Шевченка як поета та художника, знайомилися з ще не відомими їм фактами та робили власні висновки. 
Завершила цикл заходів Бойко Інна Олександрівна літературно-музичною композицією «Кобзарева пісня», що була проведена у актовій залі учнями 5-10 класів. На початку свята бібліотекар Скидан Світлана Антонівна ознайомила присутніх з новими надходженнями у бібліотеку, цікавими книгами про життя Шевченка та його творчість. Перед очима глядачів промайнуло дитинство поета, звучали його найкращі поезії у виконанні учнів різних класів та відеосюжети про його творчість.
Спільними зусиллями вчителів-філологів, бібліотекаря та учнів було оформлено фойє школи та тематична виставка у шкільній бібліотеці.
Карпяк Оксана, юнкор