Кам'янець-Подільська ЗОШ №7. На платформі Blogger.

18 жовтня 2013 р.

Запізнення до школи та відповідальність

У зв'язку з переведенням годинників, зміною біоритму почастішали запізнення учнів до школи. Яка ж відповідальність учня за порушення правил школи.
У випадку порушення норм і правил поведінки, псування шкільного майна, навчального обладнання, невиконання внутрішнього розпорядку школи до учнів можуть застосовуватися такі міри дисциплінарного покарання:
- зауваження вчителя;

- зауваження чи догана директора школи;

- догана директора школи у присутності всіх учнів;

- направлення подання щодо порушника до підрозділу кримінальної міліції у справах неповнолітніх для вирішення питання про притягнення батьків (осіб, що їх замінюють) до адміністративної відповідальності та взяття на профілактичний облік у встановленому Законодавством порядку;

- клопотання про позбавлення учня статусу школяра, виключення зі школи.

Рішення про позбавлення статусу школяра приймається на загальних зборах колективу з урахуванням думки органів учнівського самоврядування, громадської думки та погодження із відділом у справах сім’ї та молоді.

Учні, які порушили адміністративне право або вчинили злочин, за поданням правових органів ставляться на облік, як правопорушники, а в разі притягнення до кримінальної відповідальності – виключаються зі школи.

За нанесення умисних матеріальних збитків майну чи обладнанню учнями субсидарну матеріальну відповідальність несуть батьки або особи, які їх замінюють.

Дитині вигідно вважати, що за його запізнення в школу відповідають батьки. У цьому випадку вона може спокійно все проспати, а якщо проспить, то може звинуватити маму, що вона її не розбудила. Якщо копнути глибше, то у мами теж є внутрішня вигода цю відповідальність на себе звалити: в цьому випадку вона відчуває себе турботливою мамою, якої потребує її дитина. Вона відчуває свою необхідність.

Щоб питання із запізненнями вирішити грамотно, дайте відповідь собі на головне питання, кого ви виховуєте: майбутнього дорослого або вічну дитину? З цієї точки зору здається більш правильним, якщо відповідальність за запізнення була б таки на дитині. За віком їй це вже доступно (коли їй треба –  вона себе підніме сама,адже так?), З точки зору її дорослішання – корисно. Більш того – необхідно. Значить – нехай це буде її відповідальністю.

Відповідальність – це вантаж, і якщо ми беремо на себе якусь важку ношу, ми вже, можливо, не впораємося з чимось іншим. У цих випадках потрібно визначатися, потрібно робити вибір: за що нам варто брати відповідальність, а за що – не варто. Тому що це вже надмірне навантаження.

Ніхто не говорить про те, що вам буде легко перебороти свою звичку.

Але якщо ви наберетеся терпіння, то зможете переламати свою тягу до запізнень і стати пунктуальним людиною, адже це якість дуже цінна, особливо при сучасному ритмі життя, коли у більшості людей кожна секунда на рахунку.

Якщо ви привчите себе до пунктуальності у шкільному віці, це допоможе вам під час навчання у вузах, за запізнення з якого виключають, не допускають до сесії, та на роботі, де все ще серйозніше. Ви втратите частину зарплатні або й саму роботу.

Отож, поки не пізно, змінюємо свою позицію щодо запізнень та змінюємося самі.

Кульчицький Дмитро, юнкор