Кам'янець-Подільська ЗОШ №7. На платформі Blogger.

5 вересня 2015 р.

2 вересня - день закінчення Другої світової війни

Як вам вже відомо, 30 квітня три радянські солдати здійняли прапор над Рейхстагом. Згодом, 9 травня Німеччина капітулювала перед СРСР, і це знаменувало перемогу на фашизмом. Але бойові дії на цьому не скінчились.
Ще довго тривали кровопролитні битви з союзниками Німеччини. Однією із цих союзників була Японія,через яку й відбулось найбільше міжнародних суперечностей і скандалів.


Міністр закордонних справ Японії Мамору Сігеміцу підписує Акт про капітуляцію Японії на борту лінкора ВМС США «Міссурі», 2 вересня, 1945.








6 серпня американці скинули ядерну бомбу на Хіросіму. Пізно ввечері 8 серпня, згідно з Ялтинськими угодами та порушуючи Японсько-радянський пакт про нейтралітет, Радянський Союз оголосив війну Японії і невдовзі після опівночі 9 серпня напав на Маньчжурську державу. Спільний шок від цих подій, як наслідок, змусив імператора Хірохіто втрутитися та зобов'язати Велику Шістку узгодити терміни припинення війни, ухвалені Союзниками у Потсдамській декларації. Після кількох днів закулісних перемовин та невдалої спроби державного заколоту, Хірохіто 15 серпня по радіо звернувся до нації та оголосив про капітуляцію Японії.
28 серпня розпочалася окупація Японії союзниками. Церемонія підписання Акта про капітуляцію відбулася 2 вересня на борту лінкора ВМС США «Міссурі», де офіційні представники уряду Японії підписали Акт про капітуляцію Японії, завершуючи Другу світову війну. Військовослужбовці союзників відсвяткували перемогу над Японією, хоча деякі підрозділи віддалених та розпорошених Азією та островами Тихого океану японських військ протягом тривалого часу аж до сімдесятих років відмовлялися скласти зброю.
Воєнні дії офіційно завершлися підписанням Сан-Франциського мирного договору 28 квітня 1952.
Отже, підводячи підсумки: 9-го травня 1945 року німецько-фашистські загарбники здалися перед радянським союзом і цим самим завершили свою участь у війні, 2-го вересня того ж року останній ворог СРСР теж склав зброю і весь світ нарешті вийшов з туману війни.
Обидві ці дати є надзвичайно особливими і не є помилкою вважати обидві дати Днем перемоги. Ми у свою чергу мусимо пам'ятати ці визначні дати і героїв, які вирвали перемогу задля нашої свободи!   
Мосійчук Дмитро, юнкор