Кам'янець-Подільська ЗОШ №7. На платформі Blogger.

22 березня 2016 р.

Вшанування пам'яті героїв

18 березня 2016 року  в загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів №7 відбулось урочисте відкриття пам’ятних меморіальних дощок нашим  землякам,   випускникам школи, які загинули, захищаючи суверенітет та територіальну цілісність України - Аркадію Чухнову та Миколі Гордійчуку.


На мітингу  були присутні родини загиблих, Кам’янець-Подільський міський голова Михайло Сімашкевич, начальник управління освіти  і науки Світлана Старченко, бійці АТО, представники депутатського корпусу, військового комісаріату, центру розмінування, міської організації «Пласт», громадських організації, педагоги школи та учні, друзі загиблих, кам’янчани.


Аркадій Чухнов народився 17 серпня 1975 року в нашому місті. Навчався в нашій школі до 1990 року. Під час АТО службу проходив у 15-му окремому мотопіхотному батальйоні.3 травня 2015 р. близько 16.00 підірвавшись на закладеному фугасі біля села Катеринівка (Попаснянський район) Луганської області, Аркадій Чухнов загинув. Указом Президента України нагороджений орденом «За мужність» ІІІ ступеня (посмертно). Рішенням сесії міської ради Аркадію Чухнову присвоєно звання «Почесний громадянин міста».

                Микола Гордійчук народився 26 травня 1986 року в м. Рівне. Був членом «Пласту» з 1993 року, старший пластун, 2009 року був інструктором військово-патріотичного табору «Легіон-12». Випускник школи 2003 року. Активний учасник Революції Гідності, був у складі 15-ї сотні Самооборони Майдану «Вільні люди». На службі в батальйоні спеціального призначення «Гарпун» перебував з квітня 2015 року.

      22 липня 2015 року страшна й безжальна звістка за лічені хвилини облетіла весь Камʼянець-Подільський, все Поділля, всю Україну: повертаючись з бойового завдання, Микола Гордійчук підірвався на «розтяжці» між містами Авдіївка та Ясинувата Донецької області. Помер під час транспортування до військового шпиталю Красноармійська. Указом Президента України нагороджений орденом «За мужність» ІІІ ступеня (посмертно). Рішенням сесії міської ради Миколі Гордійчуку присвоєно звання «Почесний громадянин міста».

Допоки ми живі — житиме пам’ять про наших героїв. Щодня Аркадій та Микола з меморіальної дошки зустрічатимуть і проводжатимуть поглядом учнів, нагадуватимуть кожному з нас, що вони поклали життя, аби ми жили в мирній квітучій Україні. Вшанування їх пам’яті – це не просто наш святий обов’язок, це наша шана. І гордість за справжніх героїв.
* * *

Ці люди так багато нам лишили…
Вони нам показали, що таке-той справжній, український героїзм…
І ми ніколи, чуєте ніколи,ми не забудем вас уже.
Ту посмішку, що несла в собі лиш добро…
І погляд той, в якому була лише віра…
Нехай уже не видно вас, ми віримо і знаємо,
Що ви десь поруч, тут, ви запалили в наших всіх серцях,
Довгоочікуване розуміння, завдяки вам,
весь жах війни нас не торкнувся, й не дійшов сюди.
На жаль, на Сході досі йде війна, та досі віримо,
що усе зміниться.
Ми обіцяємо,що станемо людьми,
котрі все змінять, як ви і хотіли!
Шидловська Іванна, юнкор


Сьогодні я була присутня на відкритті меморіальних дощок загиблим бійцям АТО Миколі Гордійчуку та Аркадію Чухнову. Мене вразило те, що багато кам’янчан прийшли вшанувати пам’ять загиблих Героїв, принесли квіти, запалили свічки пам’яті. Ми обов’язково повинні пам’ятати наших захисників!
Рубановська Каріна, учениця 7-го класу

Коли мені запропонували бути ведучою на відкритті меморіальних дощок, я одразу погодилась, адже вважаю такі заходи невід'ємною частиною життя школи, міста, держави. Дуже важливо, аби діти знали своїх героїв в обличчя. Тому, меморіальні дошки пам'яті загиблим в зоні АТО, що висять по всій Україні, ще раз підкреслюють наш патріотизм і повагу до наших героїв.
Гончар Діана, учениця 10 класу,Голова Ради старшокласників,
 призер та переможець міських конкурсів

Я була присутня на відкритті меморіальних дощок, які були присвячені Миколі Гордійчуку та Аркадію Чухнову. Мені дуже сподобалось те, що в наші школі пам`ятають учнів, котрі стали героями. І я вважаю, що навіть такі маленькі пам'ятки потрібно встановлювати, тому що цим ми показуємо повагу до Героїв нашої країни. Вони пожертвували своїм життям заради нас. Вічна Слава Героям !
                                                Анна Прісняк, учениця 7-б класу,член Ради старшокласників


Знаєте,  я думаю, що такі заходи просто необхідно проводити, адже не потрібно забувати наших героїв, які віддали свої життя, за наше майбутнє. Завдяки таким заходам ми не забуваємо наших героїв-кам'янчан. Їх світла пам'ять назавжди залишиться в наших серцях.
Возна Вікторія, учениця 9 класу,волонтер,член Ради старшокласників
На цьому заході було дуже багато людей,а це вже дає зрозуміти, що нашому місту та нашим учням не байдужі такі речі і це добре. Думаю, що для кожного з нас цей захід залишив слід у душі.
Скрипник Денис , учень 10 класу,переможець шкільних та міських конкурсів
Я дуже позитивно ставлюсь до відкриття меморіальних дощок у нашій школі. Можливо, дорослі діти й розуміють всю серйозність сьогоднішніх проблем України, але як пояснити всі проблеми маленькій дитині?
 В такий спосіб ми показуємо перш за все молодшим поколінням наших героїв, ми навчаємо дітей розуміти та пам`ятати про такі речі. На цьому заході, коли я розповідала вірш, я бачила на обличчях малих дітей сльози, емоції, а це означає, що нам вдалось привити їм розуміння цієї ситуації, нехай в кожного воно своє, але воно жевріло в очах діток.
 Щоранку, ідучи в школу, ми бачимо обличчя наших захисників та мотивуємо себе бути сильними, вчитися, щоб змінити усе до кращого, як і хотіли наші  

Шидловська Іванна, учениця 9 класу, учасник волонтерського загону «Факел»