Кам'янець-Подільська ЗОШ №7. На платформі Blogger.

12 січня 2015 р.

Маленькі колядники знову у гостях

Споконвіку існував у нашому народі гарний звичай – на Різдво бажати один одному і господарям щастя-здоров'я, многих літ і всяких статків у хаті і родині. Українці починали ходити по хатах, піснями та відтворенням побутових сценок поздоровляли господарів та їхніх дітей, віншували їм злагоду й достаток.

Підтримується ця традиція і у 4-В класі – кожного року вони колядують. Ще в грудні, ідучи на зимові канікули, друзі домовились повторити колядки, вивчити цікаві віншування.

7 січня на Різдво діти колядували своїм рідним, хрещеним. А наступного дня, 8 січня, однокласники зібралися, щоб віншувати поважним родинам своїх учителів. Розпочиналося різдвяне дійство словами:
Слава Богу , добрі люди!
Ми розносимо повсюди
Спів Христового Різдва!
І до вашого порогу
Ця колядницька зоря
Крізь сніги нас привела.
Спочатку ватага колядувала на рідному мікрорайоні вчителям англійської мови Бойку О.О. та Прісняк Н.В., створили святковий настрій і у магазинах "Три-де" та "Все для дітей".
Колядники врочисто сповіщали всім:
– Христос рождається!
І чули у відповідь радісне:
– Славімо його!

Далі діти, незважаючи на мороз, поїхали в центр міста та стали учасниками вуличного дійства «Христос народився – славімо його!» на майдані Відродження.
Потім маленьких колядників радо зустрічали в родині директора нашої школи Лаврусевича О.А. Як було приємно, що у цій дружній родині всі знали колядки та підспівували своїм віншувальникам.

Не оминули діти своєю увагою і колектив працівників магазину "Фокстрот", несучи і їм щасливу звістку про народження Спасителя світу.
Отримавши щедру коляду, учні вирішили зробити благодійний внесок для учасників АТО. Вони залишили 200 грн. у скриньці, розміщеній волонтерами біля різдвяного вертепу на майдані Відродження. Там же їх почастували кутею, гарячим чаєм з бубликами.
Відновивши сили, діти завітали на Кам'янку у оселю берегині українських народних традицій у рідній школі Мельник Н.Д.

Та і це ще не все. Далі по маршруту були Польські фільварки. З надзвичайною радістю діти колядували родині та сусідам своєї дорогої вчительки Гриневич Л.А., за що отримали щедре частування.
Трохи втомлені, але щасливі, сповнені надзвичайних емоцій, поверталися діти додому. Дорогою домовились на наступний рік обов'язково вивчити нові колядки, а, можливо, і зважитись на постановку вертепу.
Туранська Т.М., спецкор