Кам'янець-Подільська ЗОШ №7. На платформі Blogger.

24 січня 2015 р.

Соборність України

22 січня. Цю дату шанують, святкують та возвеличують не просто так. Адже саме 22 січня 1919 року на площі перед Київською Софією відбулася подія, про яку мріяли мільйони справжніх українців. В цей день відбулося урочисте проголошення акту возз'єднання Української народної республіки та Західноукраїнської народної республіки. Офіційно в Україні день Соборності почав відзначатися з 1999 року. А також у цей день прийнято згадувати іншу подію, яка відбулася на рік раніше 22 січня 1918 року прийняття IV Універсалу УНР, яким проголошувалася повна незалежність УНР. А ось декілька років тому, а точніше 2011 року за указом нинішнього президента Віктора Януковича День соборності на офіційному рівні було скасовано, а замість нього встановлено "День Соборності та Свободи України".




Отже, цей день став як і Днем Соборності, так і днем, коли наша держава стала вільною. Один з творців Акту Злуки ніби звертався до нас. Лонгин Цегельський говорив про цей день так: “Це дата, що її виучуватимуть напам'ять українські діти грядучих поколінь побіч таких дат, як дата Хрещення Русі, як битва над Калкою, як битва під Полтавою або зруйнування Січі”.
 Ця розповідь виникла у присутності радості і гордості за свій народ і за довгі шістсот років зробив серйозний крок до об'єднання українських земель в одну державу під гордою назвою, Україна!  Якби не українці, які були в першу чергу великими патріотами своєї держави та усі свої сили віддавали на возз'єднання України, то, напевно, не було б зараз такої країни, як Україна. Тому ми насамперед зобов'язанні завдячувати своїм предкам, завдяки яким, наша країна на даний момент вільна та соборна.
Романюк Віра, юнкор