Кам'янець-Подільська ЗОШ №7. На платформі Blogger.

4 січня 2015 р.

СІЧНЕВІ СВЯТА!

Початок року в Україні супроводжується безліччю свят. Напевно, стільки подій, як в січні, ми не відзначаємо більше ні в якому іншому місяці, не кажучи вже про їх значимість, особливо для людей віруючих.
Кожен день у січні є якимось святом, річницею чогось, або визначною подією. Але ми святкуємо тільки найбільші та найвідоміші свята, які вже передаються поколіннями вже багато років.
Це такі свята, як-от: Новий рік, Різдво Христове, Щедрий вечір, Старий новий рік та Святе Водохреще.

Кожне свято має свої звичаї та традиції і кожне святкується по-своєму.
Новий рік – це  надзвичайно веселе, яскраве і трохи чарівне свято, люблять і діти, і дорослі. Різнокольорові кульки, феєрверки, свіжий запах ялинових гілок, мандарини, шампанське і, звичайно ж, подарунки – як же можна його не любити! У Новий рік ми зможемо забути про всі буденності та проблеми, повірити у казку та загадати бажання, адже це Новий рік!
Різдво - напередодні, у Свят-вечір, з першою зорею, родини збираються за столом, обов`язковим атрибутом якого є кутя та 12 обов`язково пісних страв. У цей день прийнято прощати ворогів, миритися і бажати всім тільки добра і щастя. Діти ходять по домівках з піснями-колядками, приносячи благу звістку про народження Спасителя. Українці вірять, що на святковий обід приходять померлі родичі, тому на ніч столи не прибираються, щоб і предки могли спробувати приготовані страви. Згідно з повір`ям, увічненим славним Гоголем, в ніч перед Різдвом з особливою силою пустує всяка нечисть, а щоб захиститися від неї, на кути столу кладуть по зубчику часнику.
7 січня настає Різдво і починаються святки – святковий тиждень, коли прийнято співати, водити хороводи, не можна братися за важку фізичну роботу. За різними прикметами в ці дні роблять прогнози про погоду і врожай, а молодь ворожить на майбутню долю.
Старий новий рік - 13 січня господині готують багату вечерю, з піснями, побажаннями здоров`я і процвітання ходять переодягнені щедрувальники. У цей вечір дозволяється трохи побешкетувати, пожартувати над не надто щедрими господарями – зняти з петель ворота, наприклад. З ранку на Василя хлопчики засівають будинок зерном, щоб новий рік порадував урожаєм, не переводилися гроші й інші радощі. Але, на жаль, ці традиції зустрічаються все рідше і рідше
І останнє релігійне свято у січні – це  Святе Водохреще: Богоявлення завершує низку релігійних січневих свят. Вважається, що освячена в цей день вода здатна вилікувати, зміцнити здоров`я і прогнати з дому нечисту силу. На річках і озерах вирубуються ополонки, над якими священики читають молитви. Потім кожен бажаючий може зануритися у воду, що символізує хрещення в Йордані Ісуса Христа. Напередодні, 18 січня, готується голодна кутя – протягом дня слід утримуватись від їжі, а ввечері накривається стіл з пісними стравами. Святкування Богоявлення проходить більш суворо – без гулянь і пісень. Зате відразу після нього розпочинається сезон весіль, який триває до Великого посту.
У цій статті перераховані лише основні дати, адже причина, щоб святкувати у січні є безліч: Міжнародний день обіймів, міжнародний день «Спасибі», Тетянин день, День соборності та навіть День сміху.
Мосійчук Дмитро, юнкор