Кам'янець-Подільська ЗОШ №7. На платформі Blogger.

12 травня 2015 р.

Дні примирення та пам’яті

Цьогоріч 8 і 9 травня вся Україна відзначала Дні примирення та пам`яті за жертвами Другої світової війни. У сьомій школі пройшла чудова виховна година для дітей, на яку були запрошені й гості: ветеран, який від самого початку війни і до її переможного кінця боронив честь і гідність українського народу Шех Олександр Григорович та Гаврилова Марія Михайлівна. Дітям було дуже цікаво послухати розповіді запрошених гостей та подивитись танець, який підготували учні 8-б класу, також звучали слова вдячності для ветеранів. В кінці виховної години під оплески діти вручили ветеранам квіти, ну а кореспонденту нашої газети Іванці Шидловській вдалось поговорити про ці дні з директором школи Олегом Анатолійовичем.


Кореспондент: Урочисті заходи, присвячені Дню Перемоги в Україні, цього року тривали два дні - 8 і 9 травня. 8 травня встановлене Днем пам`яті та примирення, зараз багато хто з цим не згоден і дискутує на тему: "Що ж правильніше у наш час: відзначати в Україні День Пам`яті чи все таки День Премоги?" – хотілось би знати вашу думку.

Олег Анатолійович: Треба пам`ятати, що весь світ святкує 8 травня, якщо ми хочемо в Європу, ми мусимо вводити та сприймати такі звичаї. Ось так відразу люди, звісно, не можуть прийняти цю традицію і викреслити 9 травня як день Перемоги, але думаю, що з часом 8 травня як День Пам`яті все ж таки приживеться. Я впевнений, поки що святкуватиметься як 9 так і 8 травня.
К: Восьмого травня у нашій школі проводилась виховна година "Пам’ятаємо. Перемагаємо". Яка основна мета таких заходів, і що в першу чергу повинні зрозуміти діти? Що б хотілось до них донести?

О.А: Основна мета таких заходів - пам`ятати те, що було. Послухати очевидців, яким довелось відчути на собі, що таке війна. І, звичайно, згадати загиблих у Другій Світовій війні.
К: На День Пам'яті також відбулось покладання квітів до пам'ятників загиблим у Другій Світовій. Як ви гадаєте, чи всі діти розуміють таке вшанування загиблих? І як пояснити маленьким учням, я маю на увазі першокласників та дошкільнят, чому ми маємо пам`ятати та вшановувати загиблих у тій війні?

О.А:  В мене дві маленькі внучки, старшій - 5 рочків, а молодшій 2 рочки і ось старша вже цілком свідомо розуміє,що потрібно пам`ятати та вшановувати загиблих. Маленькі діти добре знають, що діється в країні зараз, тому, якщо хтось і не знає, чому ми повинні вшановувати пам'ять про загиблих, то розуміння прийде до них з часом. Тим більше , садочки зараз дуже добре працюють над цим, і в дітей виробляється так би мовити звичка, тому це не є проблемою.
К: Ну і останнє запитання: як ви провели День Пам`яті? Чим він для вас найбільше запам`ятався?
О.А: День Пам'яті я провів на різноманітних заходах. Спочатку - виховна година у школі, потім мітинг біля пам'ятника радянським воїнам та загиблим військовополоненим, був на флешмобі присвяченому 70-ї річниці визволення України від фашистських загарбників, довелось побувати на проводах, на жаль, загиблого кіборга Аркадія Чухнова, його син навчається в нашій школі в 8-А класі,Олексій Чухнов. Найбільше запам`яталась чудово організована виховна година, яку проводив 8-Б клас (класний керівник Мужилівська Марія Іванівна), дуже сподобався твій, авторський вірш та виступ ветерана Шеха Олександра Григоровича. Взагалі, дуже приємно, що діти у нашій школі мають таке щире почуття патріотизму.

Інтерв’ю брала Шидловська Іванна, юнкор