Кам'янець-Подільська ЗОШ №7. На платформі Blogger.

11 листопада 2016 р.

Зі щоденника Шкільного троля


Дістаємо подвійні листочки! Після цієї фрази усі вони такі бліді! Це ж починається контрольна! А ми, тим часом із друзяками, вже зручненько примостились на люстрі і готові спостерігати шоу.

Насправді про наше існування ніхто не здогадується. Бо ми – шкільні тролі невидимі і втручатися у звичайне шкільне життя не можемо. Хіба що для розваги поховаємо крейду, та й те у виховних цілях, аби завгосп не забував вчасно поповнювати запаси. І ще ми повинні доповідати начальству про найбільш задиркуватих капосників і ледацюг, аби підготувати їм чогось цікавенького на подальше доросле життя.

Я тут майже новенький – живу лише 10 років, зате бачив усе, що може зацікавити шефа: і клубочки диму,  які вилітали за школою, і брехню про забутий зошит, і підлітків,  які озираючись тікають з фізкультури, наче зі спецзавдання. То насправді дріб’язок, але може стати проблемою, тому що брехня, навіть маленька, вбиває довіру і штовхає до хибного шляху. Ой, та що це я? Відволікся. Давай розкажу, чому ми вважаємо контрольну гарним шоу – ви надто нею переймаєтеся і то чудове кіно!
Будь-яка перевірка знань сприймається,  як неприємне явище:  її бояться, наче сказу! Учні з жахом думають про процес написання, а вчителі занепокоєні перевіркою. Це ж бо результат спільних зусиль!
Але зачекайте хвилинку, згадайте-но, як ця спільна біда єднає людей! З нею намагаються впоратися усі в класі. Глянь, як вони дружно і швидко списують, аж дим з під ручок йде. А на перерві майже ненавиділи одне одного, за майже уявну образу. Глянь, як мокрими від хвилювання пальцями шукають в інтернеті відповіді. Хоч знатимуть, як користуватись пошуком! Згадайте, як намагаються непомітно сфотографувати завдання, але забувають вимкнути спалах і … ну а що далі, ви звісно знаєте. Але позитив є і в тому — на наступний раз процес промислового шпигунства організовано як належить. А взагалі, страшніше за контрольну, очікування результатів. Коли вони отримують зошит після перевірки, думають: «Ну хоча би 9, ну хоч вісім, будь ласка, будь ласка, будь ласка!!!» Відкривають і… Бачать 10! Хоча про що це я? Вони бачать 7! Сім, Карл, сім! А в сусідки по парті - 10! Хоча вони писали із одної сторіночки! Це їх дратує найбільше. У цей момент вони стають такими злими, що навіть готові порізати свої навушники! Чи що там у них найдорожче?
Здається, що контрольна об’єднує усіх, навіть найзаклятіших ворогів. Але не завжди так буває. Першу вдалу роботу оцінюють добре, але таку саму другу – уже набагато нижче, бо копія завжди дешевша оригіналу, правда? Та й забагато «якщо» тут буває… Що буде, якщо доброго самаритянина, згідного поділитися шпорою – не буде? Або заклопотаний своєю долею однокласник просто не встигне допомогти? А якщо вчителька буде дуже-дуже пильною і виявить маніпуляції із мобільним навіть в протилежних кутках класу?
О, тоді ця жахлива безпорадність, від якою дрижать коліна і все схоже на відповіді кудись зникає з напівпустої голови, тоді жахлива перспективка батьківських докорів і ще більша зневіра і жах!
Повір мені, старому тролю. Я бачив дуже багато контрольних. Якщо не знаєш що писати, довірся інтуїції. Вона не підведе, тому що дуже-дуже далеко в твоїй голові живе толковий чувак. Він тебе знає як облупленого, тому що він – це ти, без непевності і без страху. І щось мимохіть почуте обов’язково має залишитись, ти ж бо ще молодий організм! А якщо під загрозою залишитись без улюбленого інтернету ти навіть поглядав в підручник, зсьорбуючи прочитане чаєм, то має залишитись обов’язково! Ти ж бо підживлював і мозок і шлунок одночасно!
Але якщо серйозно, контрольна робота - це така невеличка проблемка, яка готує тебе до життя. Усі труднощі, які зустрічаються у школі вчать тебе вчитися. Тому переймайся, але не надто. Рівно стільки, аби зробити висновки і не зневіритись в собі. Усе що не вбиває-робить нас сильнішими, правда? Тому вчися, чувак, я вірю в тебе! Хіба ти не розумний? От якщо не наллєш в склянку воду, чи вона там буде? Не буде! Навіть якщо ти віриш в екстрасенсів, НЛО і кінець світу – все одно знаєш, що не буде! Бо з твого цінного досвіду розумієш, аби щось десь появилося, треба те туди покласти. В випадку підготовки до контрольної –то та сама книжка, почитай вже, або запитай що не знаєш. Тоді в такій прекрасній голові як твоя буде більше поживи для інтуїції. І вір в себе, бо хто ще є ближчий?!
Щиро твій, шкільний троль.

P.S Я дуже не люблю доповідних, але роботу свою знаю. Шефу вони необхідні, аби надіслати нові випробовування, тільки так людина робить висновки. Тому хто б ти не був: директор чи першокласник, пам’ятай — я наглядаю!
Рубрику веде Мікус Марія