Кам'янець-Подільська ЗОШ №7. На платформі Blogger.

16 грудня 2014 р.

14 грудня—День вшанування чорнобильців


На тлі останніх подій сьогоднішня дата якось забулася...
Тому всім, хто  там був, здоров"я, миру, майбутнього, та довгих років...
14 грудня ми вшановуємо тих, хто віддав життя, приборкуючи мирний атом. Дзвони Чорнобиля ще довго битимуть у грудях, а їхнє відлуння котитиметься світом з неприхованим жахом.


У багатьох може виникнути питання, навіщо потрібне це свято, якщо є 26 квітня — Міжнародний день пам’яті жертв радіаційних аварій і катастроф, і чому саме 14 грудня вибрано для вшановування учасників ліквідації.

Справа в тому, що 30 листопада 1986 р. було закінчено будівництво саркофага над зруйнованим четвертим енергоблоком Чорнобильської АЕС,   14 грудня у газеті «Правда» надруковано повідомлення про те, що держкомісія  прийняла в експлуатацію комплекс захисних споруд.
 За роки, що минули, ми всі пройшли складний шлях усвідомлення і переосмислення   величезного комплексу проблем, який пов’язаний з використанням високих і, нерідко, небезпечних технологій. Незмінним залишається лише одне – найглибша повага до людей, які закрили собою світ від атомного лиха, що вирвалося зі зруйнованого четвертого блоку ЧАЕС.
Їхній подвиг неможливо переоцінити – як не можна переоцінити значення того, що вони зробили. Їхній героїзм, патріотизм і професійна майстерність перевірені часом.
      Ми не маємо права забувати про самопожертву ліквідаторів аварії на ЧАЕС, які пройшли через усі кола ядерного пекла. Багато з цих людей не дожили до теперішніх днів, віддавши своє життя задля збереження життя і здоров’я майбутніх поколінь. Незважаючи на всі труднощі і проблеми, самі ліквідатори називають 14 грудня святом.
Вшановуючи учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, ми схиляємо голови перед пам’яттю загиблих героїв і віддаємо данину пошани всім ліквідаторам аварії, які, рятуючи   українців, а також народи інших країн від ядерної небезпеки, жертвували найдорожчим – своїм здоров’ям і життям.
Хай залишиться у минулому й ніколи не повториться жах чорнобильської катастрофи. А пам’ять про ті події навчить нас цінувати мир, спокій і процвітання.
Матковська Олександра,юнкор