Кам'янець-Подільська ЗОШ №7. На платформі Blogger.

18 грудня 2014 р.

Вечорниці ворожили...

13 грудня святкуємо День святого Андрія Первозванного. Андрій був першим з апостолів, хто пішов слідом за Ісусом Христом. З усіх свят річного календарного циклу день Андрія Первозванного є найцікавішим, цього дня дівчата та парубки збираються разом, святкують, дівчата ворожать.
Андрієва ніч допомагає незаміжнім дівчатам пізнати свою долю: чи доведеться ще рік дівувати, чи на щасливицю чекає вдале заміжжя. Ворожити слід у ніч перед святом.


    Одним із найпоширеніших способів ворожіння є випікання балабушок (маленькі тістечка круглої форми з білого борошна). Для балабушок треба носити воду... ротом. Хлопці теж не гають часу — до їхніх святкових «обов'язків» уходить якомога більше смішити дівчат, щоб вони воду не донесли до місця призначення. Коли дівчата вже знесилені від сміху, вони домовляються з хлопцями, щоб ті не смішили, а натомість обіцяють їм частування. Нарешті, балабушки спеклися й охололи. Тепер кожна дівчина позначає своє тістечко (можна папірцем, ниткою або ще якимось чином — хай фантазія підкаже); на підлогу стелять чистий рушник, на нього розкладають балабушки. Потім до дому пускають голодного собаку та слідкують, чию балабушку та яким чином пес з'їсть першою. Першою вийде заміж та дівчина, чия балабушка буде з'їдена першою. Якщо пес віднесе тістечко з рушника вбік, значить, хазяйці цієї балабушки судилася доля далеко від рідних країв. Дуже погано, якщо собака не з'їсть балабушку, а лише надкусить.

Та ці способи вже давно не актуальні, адже час змінився і потрібно підлаштовуватися під сучасність. Дівчина може взнати ім’я свого судженого.   Потрібно зранку вийти на вулицю і запитати першого зустрічного чоловіка його ім’я. Так майбутнього чоловіка і зватимуть.
Якщо дівчина бажає бодай у сні побачити, як її майбутній чоловік виглядатиме, то для цього є інше ворожіння : лягаючи спати, дівчина скидає з себе крайку, робить з неї хрест і кладе під голову, шепочучи такі слова :
Живу в Києві на горах,
Кладу хрест в головах;
З ким вінчатись, з ким заручатись,
З тим і за руку держатись.
 Якщо вночі їй присниться сон, що до неї підійшов парубок, взяв за руку і повів до вінця, то це буде її суджений. 

Також існує альтернативний спосіб  побачити свою долю уві сні. Потрібно на ніч поставити під ліжко тарілку з водою, через яку перекинути паличку.  Може приснитися сон, що до дівчини підійде парубок і запропонує перевести через міст. Якщо пощастить роздивитися і запам’ятати лице хлопця, то така зовнішність буде і у судженого.
Інший спосіб ворожити: потрібно двоє або більше людей. Беруть три тарілки, хустку, обручку та копійку. Дівчина, якій ворожать, має  покинути кімнату, а інші – накрити тарілками певні предмети, перемішавши їх. Потім дівчина заходить і навмання вибирає одну тарілку. Що витягне – така і буде її доля. Обручка – щасливе кохання, сім’я, копійка – заміжжя через гроші. Хустка – примус.

Не гаяли часу й учні 11 класу. За традицією вони підготували виступ та різноманітні конкурси. Також кожний клас отримав своє завдання – зробити презентацію про певне свято та розповісти про нього. Учні 8, 9 та 10 класів блискуче справилися з поставленим завданням, завдяки їм кожен мав змогу взнати щось нове для себе, чого раніше не знали про свята, їх походження та пов’язані з ними обряди. На жаль, наприкінці свята вимкнули світло, та організатори, як і самі учасники не розгубилися, та дружньо продовжили святкування з власною музикою та при свічках, що створювало характерну атмосферу містики цього вечора. При свічках також смачно повечеряли українськими стравами, які, як завжди, приготували самі учні. Напівтемрява додала свого ефекту і залишила незабутні враження.
Отже, навіть, незважаючи на недоліки та перешкоди, свято вийшло вдалим та усі отримали задоволення.
Матковська Олександра, юнкор