Кам'янець-Подільська ЗОШ №7. На платформі Blogger.

30 листопада 2015 р.

Вшанування пам’яті жертв Голодомору

28 листопада – день скорботи й жалю українців, адже в цей суботній день відзначається день пам’яті жертв голодоморів. Ми всі знаємо, що Голодомор – це акт геноциду українського народу,  здійснений урядом СССР у 1932–1933 роках, шляхом організації штучного масового голоду, що призвів до багатомільйонних людських втрат у сільській місцевості на території Української СРР та Кубані, переважну більшість населення якої становили українці. Викликаний свідомими і цілеспрямованими заходами вищого керівництва Радянського Союзу й Української СРР на чолі зі Сталіним, розрахованими на придушення українського національно-визвольного руху і фізичного знищення частини українських селян.

Тобто Росія СПЕЦІАЛЬНО конфісковувала харчові припаси та знаряддя земної праці,розраховуючи на придушення українського національно-визвольного руху і фізичного знищення частини українських селян. Це призвело до вбивства селян голодом у мільйонних масштабах, при цьому радянська влада мала значні запаси зерна в резервах та здійснювала його експорт за кордон під час Голодомору, забороняла та блокувала виїзд голодуючих поза межі України, відмовлялася приймати допомогу для голодуючих з-за кордону. Попри це упродовж десятиліть масове вбивство людей штучним голодом не лише навмисно замовчувалося радянською владою, а й взагалі заборонялося про нього будь-де згадувати. Це ще раз наголошує на «братньому» настрої шовіністичної Росії щодо України. 

Традиційно в цей день громадяни відвідують поминальне богослужіння і покладають символічні горщики з зерном та свічками до пам'ятників жертвам голодоморів в Україні. У церемоніальних заходах біля Меморіального знаку «Свічка пам'яті» в Києві також беруть участь перші особи держави, керівники іноземних країн, парламентів та міжнародних організацій,але в цьому році влада вимагала більш глобальне вшанування,тому 25 листопада в Національному музеї «Меморіал жертв Голодомору» відкрилася виставка «Люди правди». Експозиція присвячена тим, хто не боявся розповідати правду про жахливий злочин сталінізму; Радник Глави АПУ Наталка Попович попросила українців о 16-й годині в суботу, 28 листопада, в кожній домівці, в усіх органах державної влади засвітити свічки пам'яті. «Ми просимо також медіа, всі радіостанції, всі телеканали о 16-й годині в суботу вшанувати жертв Голодомору хвилиною мовчання», — сказала вона. 
Окрім всіх цих заходів, ми ПОВИННІ пам’ятати , що таке Голодомор, і ми МУСИМО усвідомлювати,заради чого і через що загинули люди. А ще я закликаю берегти та цінувати хліб. Зараз ми можемо його собі дозволити в великій кількості, але в 1932 деякі діти навіть не бачили його на власні очі.

Мосійчук Дмитро, юнкор