Кам'янець-Подільська ЗОШ №7. На платформі Blogger.

4 грудня 2015 р.

Екскурсія до Центру розмінування

2 грудня  учні 5-Б та 6-А класів здійснили незвичайну екскурсію у Кам’янець-Подільський центр розмінування – єдиний заклад в Україні по підготовці саперів. Екскурсію допомогла організувати Гламозда Н.В., яка активно співпрацює з нашою школою вже багато років.


Разом із класними керівниками Шиманською О.М. та Бойко І.О. учні прослухали цікаву екскурсію, яку провів підполковник  Борис Бабій:
-         Створений у 2001 році, навчальний центр розмінування готує українських фахівців із розмінування, виконує завдання із зачистки військових об’єктів та знищення застарілих боєприпасів, а також в зоні АТО.

Захисний костюм сапера важить від 16 до 23 кг. Саме небезпечне, що є – це їхні саморобні пристрої, встановлені саморуч. В зв’язку з цим проводимо допідготовку особового складу. Костюм КС–1 важить до 16 кілограм. Є його варіант ще важчий – до 23 кілограм. Але цей – більш сучасний. З ним працювати легше і ступінь захисту він має той же самий, – розповідає військовий ексурсовод.

Учні відвідали навчальні класи, кімнату-музей, ознайомилися з різними видами спорядження, розтяжок та мін.
Також екскурсовод розповів про підготовку собак, які знаходять міни:
-         Центр готує також інструкторів собак та має в розпорядженні 40 собак, що залучаються до пошуку вибухових пристроїв. Собака-сапер має бути сангвініком і повинна мати добрий нюх.

Також ми дізналися про підготовку водолазів-мінерів, яких також розпочали готувати у центрі розмінування. Усі інструктори Центру розмінування  пройшли і проходитимуть знов службу в АТО. Всі інструктори, які проводять заняття, вони всі 1–2 рази були вже в зоні АТО при виконанні завдань. 


Також для учнів провели коротке заняття з техніки безпеки, що робити, якщо ви випадково виявили вибухонебезпечний предмет.
Шидловська Іванна, юнкор