Кам'янець-Подільська ЗОШ №7. На платформі Blogger.

2 січня 2014 р.

ВЕСЕЛА КОЛЯДА!

В Новий рік, в Різдво Христове
Будьте радісні, панове!
Хай до вашої оселі
Колядки прийдуть веселі,
Буде щастя і здоров'я,
В справах лад, комора повна,
А на вашому столі — паляниці запашні.
Щоб ви нас не забували,
З нами завжди справу мали,
Хай завжди щастить і всюди,
З Вами хай добробут буде!

Так і хочеться повернутися трішечки в минуле, та ніколи звідти не повертатися. Адже тижні 2-3 тому багато міст та сіл у тому числі і наше місто поринуло у атмосферу новорічних свят. У кожній хатині панував святковий настрій
, серця людей були переповнені щастям, а майже за кожним столом були присутні святкові страви, які вміла готувати кожна хороша господиня. Тому, що це вже взято за традицію. Коли починаються свята, майже у кожній родині повинен бути великий та пишний стіл, святкова атмосфера у будинку. А ще кожного Різдва збираються купами дітлахи, а інколи і дорослі, та йдуть щедрувати. Вони не минають жодної хатини, адже таким чином вони вітають своїх сусідів, друзів та просто знайомих. У світі існує безліч щедрівок, які співають на Різдво, і кожна із них є особливою та індивідуальною. У кожній із них є своя ізюминка.
 А ось одинадцятий клас нашої школи, крім щедрівок,ще взяли з собою справжню козу, яку водили з собою на Маланки впродовж усього щедрування. У кожній хаті їй були дуже раді, вона веселила абсолютно усіх. А влаштовують це все  тому, що це також стародавня традиція. Я сподіваюся, що з часом традиції не забудуться і будуть надалі передаватися від бабусь до онуків, від онуків до правнуків і так далі. Тому, любі друзі, прийміть привітання з минулим Різдвом Христовим та Водохрещам. Деякі так і називають Водохреща, а деякі говорять Хрещення Господнє.
Вважається, що на Водохреща з опівночі до опівночі вода набирає цілющих властивостей, та інколи може вилікувати якісь страшні хвороби. Тому, як знову
ж таки взято за традицію те, що у цей час люди окунаються у воду, та щиро вірять, що після цього цілий рік їх не візьме жодна хвороба. І навіть при температурі мінус двадцять п'ять охочих окунутися є досить багато. А ще до Водохреща дівчата не полоскали у воді свій одяг, бо говорили "що там чорти сидять, і можуть вчепитися". А вже у посвячену воду дівчата клали калину або ж червоне намисто та вмивалися тією водою, це щоб щічки були рум'яними. Тому,бажаю і вам рум'яних щічок не тільки після свят, а й повсякчас. Щоб у ваших будинках був затишок не тільки на Різдво, а щодня. А стіл був пишним не тільки на свята, а тричі на день та завжди. Достатку вам, миру, злагоди, кохання, взаєморозуміння, більше доброти, щирості, здоров'я та всього самого найкращого! І не забувайте та поважайте традиції, які шанували ще наші прадідусі та прабабусі.
Величко Крістіна, юнкор