Кам'янець-Подільська ЗОШ №7. На платформі Blogger.

22 січня 2014 р.

Соборність України

22 січня. Цю дату шанують, святкують та возвеличують не просто так. Адже саме 22 січня 1919 року на площі перед Київською Софією відбулася подія, про яку мріяли мільйони справжніх українців.
В цей день відбулося урочисте проголошення акту возз'єднання Української народної республіки та Західноукраїнс
ької народної республіки. Офіційно в Україні день Соборності почав відзначатися з 1999 року. А також у цей день прийнято згадувати іншу подію, яка відбулася на рік раніше 22 січня 1918 року прийняття IV Універсалу УЦР, яким проголошувалася повна незалежність УНР. А ось декілька років тому, а точніше 2011 року за указом нинішнього президента Віктора Януковича День соборності на офіційному рівні було скасовано, а замість нього встановлено "День Соборності та Свободи України".
Протягом віків втіленням у життя України Соборності займалися видатні українські гетьмани, такі як: Богдан Хмельницький, Іван Мазепа, Петро Дорошенко, Пилип Орлик. До речі, Соборність українських земель має глибоке історичне минуле, у якому український народ з раннього віку і до самої старості мріяв про власну, незалежну,соборну державу і так з покоління до покоління. І на щастя їхні мрії були здійсненими. А ще У XVIII — початку ХХ ст., українські землі були поділені між сусідніми державами,такі як: Польща, Московія, Румунія, Австро-Угорщина. Як би не українці, які були в першу чергу великими патріотами своєї держави та усі свої сили віддавали на возз'єднання України, то, напевно, не було б зараз такої країни, як Україна. Тому ми насамперед зобов'язанні завдячувати своїм предкам, завдяки яким, наша країна на даний момент вільна та соборна.
Величко Крістіна, юнкор