Кам'янець-Подільська ЗОШ №7. На платформі Blogger.

19 листопада 2013 р.

Уся правда про цигарки

Закон України «Про заборону куріння в громадських місцях» набрав чинності ще 16 грудня минулого року. Здавалося, що до цієї пори він мав би повноправно діяти. Мав би, та, на жаль... Пригадайте, як давно ви бачили курця. Кілька хвилин тому? А може, поки ви читаєте цю статтю, хтось «обкурює» вас уїдливим димом, сидячи поруч на лавці в парку?
Якщо закоренілого курця не налякаєш штрафом у декілька тисяч гривень, то, може, його налякає інформація про те, з чого насправді виготовлені сучасні цигарки.

Куріння ще нікому не принесло користі. На світі не так уже й багато людей похилого віку, котрі все своє доросле життя курили. Як правило, витримували стійкі сильні організми, яких нині вже не зустрінеш. До того ж, вони курили натуральний тютюн, вирощений на городі. Звичайно, сам по собі тютюн також шкідливий, але в поєднанні з сучасною хімічною промисловістю цей сурогат стає особливо небезпечним.
То що входить до складу сучасних сигарет і чому такий небезпечний тютюновий дим?
 
Сигарета – це подрібнене, висушене листя тютюну, загорнуте в тонкий цигарковий папір. У тютюновому димі однієї сигарети містяться понад 4 тисячі різних хімічних сполук, багато з яких шкідливі для здоров'я. Наприклад, 43 з них належать до речовин, які можуть спровокувати онкозахворювання. До отруйних речовин у тютюні, перш за все, належить нікотин, який міститься безпосередньо у листі цієї рослини. Потрапляючи в організм людини з тютюновим димом, нікотин діє як потужний швидкодіючий наркотик, викликаючи залежність від куріння. Під час тління цигарки в повітря виділяється чадний газ (оксид вуглецю), який здатен викликати сильний головний біль. Ще у цигарках містяться ацетон (ним, зазвичай, змивають лак з нігтів), амоній (його застосовують у хімчистках для чищення одягу), кадмій (найчастіше використовують для виготовлення батарейок). А ще у цигарках є особливо небезпечні речовини. Це смола (темна клейка речовина, яка осідає в легенях курців), формальдегід (його використовують для бальзамування покійників) та бензин. «Новітні» методи виготовлення цигарок узагалі шокують. Лабораторні дослідження провідних наукових інститутів показали, що нині виробники настільки економлять на виготовленні сигарет, що насправді одна цигарка коштує всього декілька копійок. Замість відбірного тютюну у цигарках міститься подрібнений папір та відходи від тютюнового листя, щедро оброблені ароматизаторами. А ще сигарети змочують коров’ячою сечею. Завдяки їй нікотин краще всмоктується в кров, що призводить до більш швидкого звикання.

Навіть після такої шокуючої інформації особливо закоренілі курці навряд чи повністю відмовляються від куріння. Дехто, може, перестане затягуватися, мовляв, коли не вдихати дим у легені, то можна уникнути наслідків куріння...

На жаль, деякі дійсно вірять у такі байки. Насправді, навіть якщо людина просто тримає в руці запалену сигарету, то вона вже вдихає тютюновий дим. Є й такі, що вірять у те, що сигарета з фільтром безпечна для здоров’я. Неправда! Не має значення, чи то сигарети з фільтром, чи без фільтру, чи то цигарки і трубки, чи, навіть, тютюн для жування. Безпечного тютюну не буває!

Якщо серед дорослого населення куріння поступово здає свої позиції, то серед молоді, а особливо підлітків, воно й далі залишається актуальним. Наскільки небезпечною є викурена цигарка для організму, що росте?

Для людини смертельна доза нікотину складає від 50 до 100 мл, або 2-3 краплі. Саме така доза надходить щодня в кров після викурювання 20-25 сигарет (у одній сигареті міститься приблизно 6-8 мл нікотину). Систематичне поглинання невеликих, не смертельних доз нікотину викликає звичку. Діти, що живуть у прокурених приміщеннях, частіше й більше страждають на захворювання органів дихання. У дітей, матері яких палили під час вагітності, є схильність до розвитку епілепсії, вони мають відхилення в розумовому розвитку. Вчені встановили, що нікотин та сухі частинки тютюнового диму розвивають у дітей схильність до алергій. Причому, чим менша дитина, тим більшої шкоди завдає її організму тютюновий дим.

У підлітків куріння, в першу чергу, позначається на нервовій і серцево-судинній системах. 12-15-літні курці не витримують найменших фізичних навантажень. Навіть нечасте куріння може викликати в підлітків розлад травлення та недокрів’я. Крім того, воно негативно впливає на успішність школярів, уповільнює їхній фізичний і психічний розвитки. Найстрашніше те, що чим раніше діти призвичаюються до цигарок, тим важче їм покинути цю шкідливу звичку.

Карпяк Оксана, юнкор