Кам'янець-Подільська ЗОШ №7. На платформі Blogger.

11 листопада 2013 р.

День української мови та писемності

Це свято відзначаємо щороку 9 листопада. Можливо, комусь буде цікаво, чому саме 9 листопада? Ця дата не випадкова. 9 листопада 1997 року тодішній президент України Леонід Кучма видав указ, у якому було зазначено: «Установити в Україні День української писемності та мови, який відзначати щорічно 9 листопада в день вшанування пам’яті Преподобного Нестора Літописця».
Традиційно у це свято покладають квіти до пам’ятника Нестора Літописця, заохочують видавництва до видання книг українською мовою, відзначають найкращих популяризаторів українського слова.

Ще 9 листопада стартує Міжнародний конкурс знавців української мови імені Петра Яцика. Він є досить популярним, адже за останні роки кількість учасників сягнула 5 мільйонів людей з 20 країн світу. Цей конкурс проходить у чотири етапи за олімпійською системою: шкільний, районний, обласний та загальноукраїнський. Переможці конкурсу, окрім цінних подарунків, отримують також грошову винагороду. Конкурс було засновано українським меценатом Петром Яциком у травні 2001 року і проводиться щорічно. У ньому можуть брати участь як українці, так і люди інших національностей, які знають українську мову і вільно спілкуються нею.

Відкриття конкурсу у нашій школі традиційно розпочалося 9 листопада написанням диктанту. 11 листопада відбувся відкритий виховний захід, підготовлений вчителем української мови Тимчук Оксаною Анатоліївною. У ньому взяли участь учні 5-9 класів. На врочистому відкритті конкурсу також було оголошено про старт таких конкурсів як «Сонящник» та конкурс імені Т.Г.Шевченка.

Величко Крістіна, юнкор